Investigaţiile de la Râpa Robilor încetează din lipsă de fonduri


Acţiunea Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului demarată pe data de 7 iunie 2011 la Aiud se opreşte, cel puţin deocamdată, din lipsă de fonduri. În zona cunoscută sub denumirea de „Râpa Robilor”, au fost găsite patru morminte ale foştilor deţinuţi politici. Această investigaţie a avut ca scop stabilirea perimetrului în care au fost îngropaţi cei care au fost eliminaţi cu cruzime de sistemul comunist.Operaţiunea a fost coordonată de către Gheorghe Petrov, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj şi voluntar la CICCR, aceeaşi calitate o au şi ceilalţi membri ai colectivului de cercetare, Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie Aiud) şi Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda). La cercetări a participat şi Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Alături de arheologi, în teren s-a aflat şi Marius Oprea, coordonatorul CICCR. Acesta a explicat pentru www.clujtoday.ro cum a decurs investigaţia, precum şi motivul pentru munca lor se opreşte în acest punct. “Am găsit trei morţi şi o mână. Sunt îngropate toate în şir în nişte lăzi de brad. Totul respectă ceea ce ştiam noi din memorialistica foştilor deţinuţi politici”. Pentru a elucida misterul deţinuţilor şi pentru a oferi un nou capitol real istoriei, arhelogii au primit fonduri din partea Schitului “Înălţarea Sfintei Cruci”.

“Ne oprim aici pentru că nu avem fonduri. Am primit fonduri pentru a face aceasta mică investigaţie de la biserică. Marea noastră problemă pe care am discutat-o cu parchetul este cum se face experiza medico-legală? Cine plăteşte? Sperăm să obţinem bani pentru expertiza medico-legală din nou de la biserică. Efectiv nu avem cum să plătim aşa ceva. Nu sunt sume foarte mari, e vorba de 6 milioane de persoană. Am ajuns în situaţia paradoxală să zicem că «Hai, domnule, că numai săpăm că dacă mai găsim?»”, a declarat Marius Oprea.

Pe teren, arheologii au identificat aproximativ 60 de morminte, toate ale deţinuţilor politici. Condiţiile în care aceştia au fost ucişi şi îngropaţi sunt înfiorătoare: „Morţii pe care i-am găsit sunt lipsiţi cu totul de inventar , nu au nici măcar un nasture sau ceva, sunt băgaţi goi în nişte lăzi din scândurele de brad. Unul a fost scos. E evident că a fost scos prin anii ´70 de către o rudă, fie cu aprobare, fie pe ascuns, şi a rămas în coşciug doar o mână.”, explică Oprea.
Lucrările de cercetare arheologică precum şi toate celelalte investigaţii care s-au şi se vor mai efectua cu acest prilej, se vor desfăşura sub patronajul ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Aiudul a rămas în istoria comunismului drept cel mai important şi mai dur loc de detenţie. Aici au fost încarceraţi deţinuţi politici până la sfârşitul anilor ’80. În cimitirul penitenciarului gropile de înhumare se făceau ziua de către deţinuţi de drept comun, iar transportul şi îngroparea cadavrelor se făcea numai noaptea. Din motive lesne de înteţes, mormintele nu sunt marcate cu cruci.

Foto:www.romanialibera.ro

Related posts

Leave a Comment